Marockansk mat, restips

Marockansk mat, restips

Marockansk mat

Färskpressad apelsinjuice! Finns inget godare på morgonen! Ett av Marockos signum. Finns det inte färskpressad juice på hotellet är det inte ett bra hotell!! Vill du prova lite mer autentisk dryck gäller ”Thé à la menthe”! Det söta minttéet som serveras i små miniglas med en viss teknik när det hälls upp från tekannan.

Vad gäller marockansk mat, så är kvalitén oftast alltid väldigt bra. Traditionellt börjar man alltid med olika smårätter, oftast olika typer av sallader. Min favorit är zaalouk, en aubergineröra med kummin och tomat. Sen blir det olika grytor sk ”Tajine” – även den lustiga ”serveringsgryta som tajinen serveras ur heter Tajine, en gammalkvarleva från när man grävde ned i marken och stekte maten i timmar över glöden, sedan grävde man upp grytan och åt direkt därur. Den vanligaste grytan – tajin´en är oftast kyckling med citron och oliver ”poulet au citron”, eller lamm med plommon och skalade mandlar! En turist beställer coucousgryn till, men det är inte så man äter det! Endast med det fantastiska brödet som serveras till, som man doppar i såsen. Jag har suttit i olika familjer och ätit direkt ut serveringsfatet med händerna. Med tanke på att jag är vänsterhänt är det väldigt komplicerat, eftersom man inte får äta med vänster hand, då den anses ”smutsig”. Lite skivad apelsin med lite kanel på kan avsluta det hela, och så förstås mintte med små goda marockanska småkakor med bl a apelsinblomssmak, den godaste är ”la gazelle”- som även betyder på lite marockansk slang – tjej!

På fredagar vankas det den traditionella couscousen. Man äter den inte med starka kryddor som i Algeriet, så be inte om chili! Den består av kyckling eller lamm oftast kokat tillsammans med olika grönsaker, men även grillat, till det serveras den finmalda couscousen som kvinnorna har ”malt” mellan sina händer ungefär 3 gången innan den serveras för att den ska vara perfekt fluffig och lätt. Den fluffigheten hittar du inte i Europa!

Bli inte förvånad om du ser folk som röker på restaurangen! Det får man göra här!!

Det finns inga kommentarer.

Skicka kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Sök