Marocko kultur och natur, restips

Marocko kultur och natur, restips

Kultur, natur och närheten till Frankrike

Sverige ligger långt från Marocko, både distansmässigt och kulturellt. Så det kan vara svårt för en svensk att psykologiskt ta sig hit. För fransmän är det nästan en del av Frankrike. Marocko var aldrig en koloni till skillnad från Algeriet, utan ett protektorat, vilket innebar att man behöll sin kultur, språk och egenvärde, men inspirerades av fransk lag och ordning, kultur och språk.

Så mycket här påminner om Frankrike. Eliten talar mest franska med varann (många studerar i Frankrike), du ser klassiska franska boulangerier (bagerier) här, baguette äts det överallt. Många fransmän bor och verkar här. Skolor undervisar franska och helfranska skolor finns lite överallt. Alla skyltar är på arabiska och franska. Alla affärer och kedjor du hittar i Frankrike hittar du här. Nästan som en del av Frankrike.

Men i norra delen mot Spanien till, talar man mer spanska. Många har automatiskt 4 språk: arabiska, franska, engelska och spanska. Är man dessutom berber, som man kan kalla en slags ursprungsbefolkning, talar man språket berber också.

Se till att åka ut på landsbygden. Där ser man skillnaden med de stora städerna. Här lever man fortfarande som på 1800-talet. Vissa hus har vare sig el eller rinnande vatten. Se bönderna som plöjer med åsnor på de små stenomgärdade fälten. Barn som leker på fälten, eller kommer hem från skolan med sina små ryggsäckar, herdar med sina får, magra kossor som står längst vägen och överallt de små enkla husen med tvätt hängandes från taket.

Marockaner är oftast mycket vänliga! Ganska nyfikna och frågar varifrån man kommer. Skämtar ofta och skrattar gärna. De bryr sig inte om man inte talar arabiska, de försöker kommunicera i allafall. Sen finns det surstötar som lite var stans i världen förstås!

Regeln för att kommunicera här är som nästan överallt i världen: gör det med ett leende! Lär dig ett och annat uttryck så blir kommunikationen mycket öppnare!

Det finns inga kommentarer.

Skicka kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Sök