Skräddarsydd resa till Tanzania och Kenya – restips, Dag 3

Skräddarsydd resa till Tanzania och Kenya – restips, Dag 3

Dag 3: Johnnys by!

Det är fiskmarknad! Alla kvinnor i byn lägger upp fiskarna på marken, som deras män fiskat under natten. Ser knappt några män alls, de ligger och sover! Kvinnorna tittar på oss, de flesta utan att röra en min. Vi har ingen aning om hur många turister, kommer förbi här. Enligt Johnny inte så många. Hotellet ligger lite avsides vad gäller safariturister, så de som stannar där hinner inte alltid förbi denna fiskeby utan åker snabbt iväg på safari, under sin resa i Tanzania.

Alla barn kommer fram och vill ta min dotters händer, som inte räcker till. Barnen hänger som klasar vid henne. Hon borde ha 10 händer!! Ibland har jag tur och får jag en hand i min också! 4-åringar som kånkar på sina 6-månaders syskon, pojkar som flickor, ingen mamma eller pappa så långt ögat kan nå. De känner till sin by, de känner Johnny och klarar sig själva under dagen. De svarar blygt Jambo, när vi hälsar – Jambo! Johnny är lite av en stjärna i sin by, han jobbar heltid på hotellet, pratar engelska bra och försöker få barnen och deras föräldrar till att förstå hur viktigt det är att gå i skolan. I en syskonskara får inte alla gå i skolan, några måste stanna hemma och passa småbarnen, vakta getter eller kor. Johnny vill att alla ska kunna gå, men inser att processen är lång och komplicerad. Så han undervisar så gott han kan de små barnen som inte börjat skolan. De lär sig sånger och sjunger för oss om “det är så kul att gå i skolan och det är så bra….”, de skriver siffror och bokstäver i sanden. Sen när de blir äldre får den riktiga skolan ta över.

Johnny försöker också låta byborna förstå bashygien, hur sopor och toaletthantering måste separeras och hanteras. Att borsta tänderna vid stranden, diska eller tvätta sig precis där man nyss hällt latrinen måste ändras. Vi donerar pengar till hans lilla “dagis”projekt, så att han kan köpa skrivböcker och färgpennor till barnen. Han är full av optimism och älskar sin by. Vi tar kanoten hem igen och de tre killarna som paddlar, sjunger sånger i fina stämmor och medryckande rytm. Sen blir det full rulle genom Serengeti till nästa tältcamp! Men besöket i byn får bestående minnen! Om du reser till Tanzania, men inte hinner hit, kan du få uppleva liknande byliv, på andra ställen.

Bye Bye - Voyage By Me
Bye Bye

Pioneer Camp

På vägen hit såg vi en lejonhanne tuggandes på en HEL zebra!!! Han stördes inte nämnvärt av att vi stannade till och såg hur han slet av svansen….precis bredvid låg 2 andra hannar mätta och belåtna. En gammal elefant stod precis vid vägkanten och öste vatten och lera på ryggen. Såg ut som Cornelius i Babar!! Alldeles skrynklig. Bilal trodde att han var kring 50 år, dvs som JAG! Hoppas jag inte ser lika skrynklig ut.

Den skrynkliga elefanten i Serengeti - Voyage By Me
Den skrynkliga elefanten i Serengeti

Vägen till Pioneer Camp från Lake Victoria var lång och skumpig, men landskapet fascinerande och vi mötte inte en bil! En lokal buss från Arusha passerade i 130 km. De kör som galningar de där busschaufförerna…

Pioneer Camp Serengeti - Voyage By Me
Pioneer Camp Serengeti

Äntligen framme! Campen såg ganska alldaglig ut till en början. Den brittiska lägerchefen välkomnade oss med en våt handuk, sååå skönt att tvätta av oss vägdammet. Vi såg lite tält här och där, bla “restaurang” tältet, där de dukat upp så att vi kunde sitta och titta ut på Serengetis savann. Så fint! Men innan lunchen, skulle vi bara gå upp i baren och fylla i lite papper och få information om campen. När vi går uppför trapporna och kommer in i bar “tältet”, får vi nästan en chock! Utsikten är helt enastående!!!! Tältstolar står längs med de öppna fönstren och man kan bara sitta och beskåda savannen. Stora härliga soffor står i mitten och bjuder in oss till att sitta, trots att vi suttit i 6 timmar i bilen redan. Vi äter en härlig lunch och blir visade till våra tält. De är helt underbart inredda, med humor, en blink till en svunnen tid, “ Dr Livingstone I presume…”, eftersom det hänger en djungelhatt och en käpp i klädhängaren, en sherryflaska med 2 glas står framdukat vid tältstolarna… Badrummet i tältet ska vara från samma epok! Men nyproducerat, tack och lov. Nu börjar jag fatta namnet, Pioneer Camp. Upptäcksresande från slutet på 1800-talet, början på 1900-talet. Jag tänker på en bok jag läst av Jan Guillou, som handlar om tågbygge i Norge och Afrika! Han måste ha varit här!!! Kanske gjort en safari i Tanzania!

Vi åker ut på en eftermiddags “Game Drive” som det kallas när man åker ut och tittar på djur. Vi ser gnuer, gnuer och gnuer, tusentals gnuer! De börjar att samlas inför den stora migrationen mot Masai Mara. Det är ganska mäktigt, faktiskt.
En GT (Gin och Tonic), måste man bara inta efter vår gamedrive, för att känna hur det känns att vara brittisk äventyrare 1902! Den var goooooood! Skönt dock, att veta att vi inte är kolonisatörer, utan bara turister, som njuter av en utmärkt och mycket lyxig tält camp.

Soluppgång i Serengeti - Voyage By Me
Soluppgång i Serengeti

Middagen är toppen och Charles, vår servitör, helt underbar!
Vår vakt lotsade oss tillbaks till tälten och lärde oss djurens läten, bla Hyenorna, som kunde ligga på lur i det höga gräset på natten. Lejon brukar tydligen också strosa förbi…skönt att ha en ledsagare med spjut!

Det finns inga kommentarer.

Skicka kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Sök