Skräddarsydd resa till Casablanca – restips

Skräddarsydd resa till Casablanca – restips

Casablanca resa

Jag har varit så mycket i Marrakesh, så jag stannar inte så länge här den här gången. Jag tar en obligatorisk tur i medinat förstås, dricker en mintte på det stora kända torget Jema el Fnaa, innan jag ger mig iväg till den stora staden Casablanca! Det ekonomiska centrumet i landet. Inte många turister kommer hit. Kanske några som förirrat sig hit och besöker den största moskén i Afrika, som är praktfull och imponerande!

Jag tycker nog att om man har tid under sin Marockoresa, är det värt att ta sig hit. Casablanca var lite av ett paradis för franska arkitekter under protektorattiden, ett slags experimentellt växthus, då man provade på olika typer av art-deco byggnader, som arkitekterna inte kunde eller fick bygga i Frankrike, som ännu idag faktiskt finns kvar, om än lite slitna och mycket nedgågna ibland. Jag hoppas att de marockanska stadsarkitekterna inser vilken pärla Casablanca är ur den synpunkten! Det finns ett medina här också, som dock är mycket mindre än den i Marrakesh och massor av trendiga restauranger!

Gammalt och nytt i Casablanca - Voyage By Me
Gammalt och nytt i Casablanca

Jag promenerar i de gamla kvarten jag känner till så väl. Inte mycket har ändrats på 20 år just här. Samma lokala marknad och affärer, där jag på den tiden, desperat försökte hitta samma produkter som i Europa och som nu inte alls är några problem att finna!

Det är vid ankomsten med bil till Casablanca, som man ser utvecklingen. Där det tidigare var fält är det enorma företagsbyggnader. Det byggs på ordentligt.

Kväll på La Corniche i Casablanca - Voyage By Me
Kväll på La Corniche i Casablanca
Nya shoppingcenter i Casa vid havet - Voyage By Me
Nya shoppingcenter i Casa vid havet

Jag tar mig ned – med de små taxibilarna som stannar överallt och plockar upp olika resenärer som ska till olika ställen, så man åker sällan ensam – till La corniche, som är strandpromenaden. Här finns några hotell men inte så många. Alla casablanca-bor samlas här och joggar, grillar på stranden, barnen får cykla här och man flanerar längst havet. Man kanske flanerar ända till det stora tjusiga köpcentrumet som byggts här! Jag tror nästan att jag är i Dubai, men sen går jag ut på gatan och tar mig tillbaks med en nedsutten ”Petit Taxi”. Delar den med en kvinna från Australien som åkt runt ensam i Marocko på egen hand! Hur cool som helst!

Det finns inga kommentarer.

Skicka kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Sök