Skräddarsydd resa till Kambodja – restips, Dag 1

Skräddarsydd resa till Kambodja – restips, Dag 1

Dag 1: Siem Reap

Siem Reap i Kambodja. Jag upptäcker den lilla staden som uppstått kring de kända templen i Angkor. Den är större än jag trodde, 200.000 invånare, det flesta arbetar inom turistindustrin. Hotellen ligger på rad efter varandra på den stora huvudgatan in från flygplatsen. Massor av turistbussar står parkerade utanför dom. Jag undrar hur många människor får plats i templen under besöken…. . Jag har hört att under högsäsong är det ganska trångt! Men det är det ju vid Eiffeltornet, lutande tornet i Pisa och i New York, så det står jag nog ut med!

Min guide Navi, hämtar mig på hotellet. Han hälsar som alla gör här med händerna i lotusposition och böjt huvud. Det är så lätt att ta efter och det känns naturellt att hälsa på samma sätt tillbaks. I de flesta buddistiska länder hälsar man på samma sätt, men jag har nog aldrig sett det lika uttalat som här i Kambodja. Men akta, händerna får inte gå högre än huvudet, det är bara till för Buddha och det gudomliga.

Navi berättar lite om Kambodjas oerhört komplicerade historia. Väldigt invecklat med gränser som flyttas mellan Vietnam, Laos och Siam (nuvarande Thailand), krig och kulturella förändringar, där byten av religion skett ett flertal gånger, mellan Buddism och hinduism. Islam finns också närvarande. Olika folkslag och etniska grupper, Chams och Khmer, dyker upp och invaderar eller bara inspirerar kultur och vardagsliv.

Allt är värt att lyssna på, för att förstå de komplexa byggnadsverk vi kommer att se. För att förstå varför de byggdes, övergavs och förstördes.

Navi är kunnig och trots att han är en van guide, och borde vara lite blasé, så känns han fortfarande så engagerad av att få oss att förstå. Därför vill vi förstå och därför förstår vi!

Ansikten - Voyage By Me
Ansikten

Tyvärr är nivån på engelskan fortfarande i Kambodja (kanske inte i Phnom Penh), hos de flesta, svår att fatta. Det finns en kraftig accent och alla har kanske inte så många undervisningsår i bakom sig från skolan, så man har ganska svårt att förstå. Detsamma gäller de fransktalande guiderna. Men genom att vara öppen och försök förstå, så fattar jag de grova dragen.

How many faces do you see - Voyage By Me
How many faces do you see

Jag börjar med templet i Ankor Thom och Bayon, byggt i slutet av 1100-talet. 216 stora ansikten utmejslade på samtliga torn. Alla vädersträck som symboliserar Buddhas 4 dygder: de ansikten som finns mot

  • Söder: symboliserar sympati
  • Öster: synd
  • Norr: lycka
  • Väster: jämlikhet

Här är det massor av folk, dansare i speciella kläder finns på platst och alla vill ta bilder – mot 1$! Men det är så imponerande att man måste se det här templet!

Det mest kända templet Ta Prohm, (känt för att ha varit inspelningsplatsen för filmen Tomb Raider- Lara Croft och den kända skådespelerskan Angelina Jolie!) som är totalt raserat sedan urminnestider, men man har inte restaurerat det av någon anledning, och tur är det!

Ta Prohm Temple - Voyage By Me
Ta Prohm Temple

Det är övervuxet av träd och rotsystem. Det blir en otroligt mystiskt och suggestivt stämning i hela templet. De enorma stenar som tidigare utgjorde templet har kollapsat och de slingrande rötterna och höga träd som tagit över…Det känns nästan som att man är på en annan planet. I ett av templerna finns en nunna som knyter några trådar som ett armband över armen och sedan gör någon slags besvärjelse och poff – gör hon med händerna, som om alla mina sorger och bekymmer skulle försvinna! Jag behåller mitt armband och tar inte bort det. Det går av, av sig självt 8 månader efter mitt besök i templet och jag kan säga att jag faktiskt inte hade några sorger under den perioden !!

Vi hinner med ett besök, när mörkret lagt sig, på den lokala marknaden! Jag har varit på massor av lokala marknader i hela sydostasien och trodde jag sett allt! Oftast är de lite tillrättalagda för turister, även om de lokala handlar där med. Man finner krimskrams som turister kan tänkas köpa som souvenirer, men här, trots alla turister som besöker Angkor templen, är det verkligen helt lokalt! Man kan inte köpa någonting alls. För oss omoderna kläder och väskor, köksutrustning, tyger, glittrande och musikspelande karuseller och annat för barn och ungdom, allt är för innevånarna i Siem Reap – allt trängs längs den trafikerade vägen utan mer ljus än vad varje ståndsinnehavare satt upp! Den spännande maten! Bortsett från de färgglada, för oss ibland okända, grönsakerna och frukterna, vad sägs om utfläkta grillade grodor, grillade vita larver (krispiga utanpå och mosiga inuti), grillade gräshoppor (banalt), grillade spindlar (stora som 5-kronor med håriga ben) eller 10 cm långa stekta kackerlackor (de måste knastra mycket i munnen!). Inga souvenirer så långt ögat nådde… så härligt!!

Trots den lustiga insektsaperitifen, var jag hungrig och det blev middag på restaurang Cassia, specialiserad på crossovermat från europeiskt och Kambodjansk mat. Där möts jag av ägarinnan, som vuxit upp i Frankrike, men är av kambodjansk ursprung flyttade för några år sedan till Siem Reap och startade denna restaurang, maken är kock. Hon är energisk och sprudlande och vi har en härlig middag ihop med jättegod mat och gott vin. Vi bestämmer att hon ska följa med på en cykeltur med några dagar senare.

Det finns inga kommentarer.

Skicka kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Sök