Skräddarsydd resa till Kambodja – restips, Dag 2

Skräddarsydd resa till Kambodja – restips, Dag 2

Dag 2: Banteay Srei

Åker ca 40 km bort till templet Banteay Srei, det sk Temple of women i röd sandsten, som ger en speciell karaktär, jämfört med de andra grå templen.

Det är verkligen vackert beläget, ganska nedgånget inte så stort. En väldigt fint tempel, absolut värt att besökas, även för den som tröttnat på tempel besök. Eftersom det ligger utanför Siem Reap är det trevligt att besöka lite regionen och se naturen och byarna.

När man kommer till de olika templen så kan man ibland höra musik som spelas och några personer sitter på ett litet podium och spelar på sina instrument. Det verkar vara personer som har skadats av i första hand landminor då många saknar ben och armar. De är ju förstås väldigt svårt för en person som skadats att ha ett normalt arbete och hjälpa familjen om man bor på landet, då det ofta är tunga arbeten, där man behöver använda hela kroppen. Det här är ett sätt att tjäna lite pengar. De säljer även sin musik på DVD. Det ger en fin atmosfär för hela tempelbesöken att höra den lokala musiken.

Det röda sandstenstemplet Banteay Srey - Voyage By Me
Det röda sandstenstemplet Banteay Srey

Vi äter lunch på ett ”turist”ställe, med massor av souveniraffärer och en restaurang, som nästan har samma priser som i Europa.

Men som ofta i den här delen av världen, vill man ha en fräsch toalett, måste man stanna till på dessa ställen. Maten är god! Dessutom finns det inte vanliga restauranger man kan luncha på. En enkel macka är svårt att hitta i denna del av världen!

Banteay Srey - Djungeln tar nästan över - Voyage By Me
Banteay Srey – Djungeln tar nästan över

Jag ville se lite djur, så vi stannar till på ett djur”sjukhus” i närheten av templet. Man måste ha bokat tid, då det inte är öppet för allmänheten. Den drivs av en NGO och en tysk tjej verkar var chef. Hon öppnar upp för oss och ger oss en guide. Det är kanske inte så mycket att se, men jag får en insikt om hur utsatta djuren ofta är i dessa länder. Bönder har inte mycket till övers för djuren, då de kan skada sådd och förstöra deras skörd. Här tar de emot skadade djur, apor av olika slag, sköldpaddor, massor av fåglar som de hjälper och släpper ut när skadan har läkt.

Vi tar oss tillbaks till Siem Reap och tar en lokal tuktuk till Pub Street, mitt i staden. Där finns det massor av restauranger och barer. Känns som ett slags mini Pattaya i Thailand… Det känns sådär… skulle man kunna säga. Men jag är kanske för gammal för sånt här, då ungdomarna hänger i barerna där det spelas hög musik och de verkar tycka det är toppen. En i sällskapet går över till en annan sida av trottoaren och direkt fångas han upp av en lokal kille som undrar om han vill ha tjejor….Restaurangerna är helt ok, det finns allt att välja på. Vi tar oss till andra sidan floden där det är lugnare och hittar en restaurang med lite mer lokal känsla, då man ska koka sin egen mat i en lustig mojäng! Det serveras olika köttbitar till som vi steker.

Vi sitter ute och eftersom det är precis vid floden, så blir vi helt och hållet myggbitna. Vilken tur att jag ”impregnerade” kläderna med tropisk myggsprej (svensk myggsprej är inte tillräcklig här). Jag tar inte någon malaria medicin. I princip behöves det inte här, men jag kan ändå känna att det blev lite väl mycket mygg… På själva Pub-street, känns det inte som att det är det lika mycket mygg!

Tar tuk-tuken tillbaks till hotellet. Kom ihåg att alltid komma överrens om priset med tuk-tuk-föraren, innan ni åker iväg. Annars kan det blir en överraskning!

Det finns inga kommentarer.

Skicka kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Sök