Skräddarsydd resa till Kenya och Tanzania – restips, Dag 2

Skräddarsydd resa till Kenya och Tanzania – restips, Dag 2

Dag 2: Sista dagen i Masai Mara

Frukost dukad med utsikt mot savannen, kunde det vara bättre? Dags för en heldags safari med massor av djur, en fascinerande jakt mellan flera lejon och ett afrikanskt vildsvin som förlorade, lejonmammorna kommunicerade på någotvis med sina lejonungar, som kom trippande fram från buskarna och började äta, 4 lejonmammor, 10 lejonungar som låter som ånglok, jagar bort varann irriterat, precis 1 meter från vår bil, helt fantasiskt att se! Känns som att vara mitt i ett reportage för National Geografic, vi viskade t o m, precis som de gör under ett reportage!
Kenya resor är väldigt nyttigt för yngre tonåringar för att se hur naturen fungerar, hur obehagligt det än är och att alla djur inte bara finns på Zoo och blir matade där. Gulliga lejonungar som sliter i ett ben, nosen röda av blod, sätter allt i ett annat perspektiv.
Men små barn ska inte vara med på en safari. Det är ett som är säkert. För jobbiga och långa bilresor, man måste ofta vara tyst och det kan bli, som sagt ganska grymma scener med djur som är uppfläkta och äts på av andra djur.

Pick-Nick i Masai Mara - Voyage By Me
Pick-Nick i Masai Mara

Vår appetit är det inget fel på efter förmiddagens scener. Pick-nick lunchen intas på ett flygfält! Där är det skyddat, då det inte finns så mycket växtlighet och man kan se om ett lejon närmar sig! Det går inte att göra som i svenska skogen, bara stanna på ett fint och vacker ställe och inta pick-nick. Här är det säkerhet som gäller och endast vissa ställen kan man stanna på. Sen finns det praktiska aspekter som att kunna ha tillgång till en toalett!
Vi äter den fina lunchen samtidigt som vi tittar på ett större flygplan som övar sig i att landa!! Går in för landning, och precis när han ska landa flyger upp igen. Flera gånger! Det skrämmer förstås också iväg lejonen.
Vi åker förbi 15 st giraffer. Varav 8 under ett Acacia-träd. De bara stod och glodde på oss! Jag gillar verkligen giraffer. De känns som om de kommer från en “Star Wars” film. Speciellt när de springer. I Slow motion…

Giraffer vid floden - Voyage By Me
Giraffer vid floden

Vi ser flodhästar, som pustar och frustar och krokodiler som glider tyst ned i vattnet när zebrorna eller gnuerna närmar sig för att dricka…..

Tältcamp vid Masai Mara - Voyage By Me
Tältcamp vid Masai Mara

Efter middagen som var ytterst kylig (12 grader!!), pga altituden, regn och blåst och efter ett intressant samtal med vår massaivakt Mbrika, om hur han lever i sin by, sov vi en sista natt i vårt tält (har aldrig varit så glad för att få en värmeflaska i sängen), och efter en vacker soluppgång till frukost, bar det av mot Tanzania. Slut på vår härliga Kenya semester den här omgången, men vi kommer tillbaks!
Underbara landskap, söta små byar och mindre städer, kvinnor som tvättade eller hämtade vatten och bar plastdunkar eller krus på huvudet, skolbarn som vinkade glatt, hjorder av kossor, gjorde att 6-timmars resan till den Tanzaniska gränsen gick fort.

Tanzania

Visum-hanteringen och stämplingar av pass gick smidigt. Hade väntat mig långa köer, långsam hantering, tji fick jag!
Bilal, vår nya chaufför, stod redo på andra sidan och vi byte bil, för safarin i Tanzania. Det är enklare att byta chaufför och bil mellan länderna, än att ha samma hela tiden. Varje land måste få sin del av turismen….
Nu förändrades landskapet och framför allt de små hyddorna i de små byarna. Det ser ut som Celesteville i boken Babar!! Så gulligt! Husen står inte på rad som i Celesteville, men överallt ser man de små runda husen med sina halmtak.
I en kraftig nedförsbacke står det skrivet på asfaltsvägen Pole-Pole. Det blev tillsammans med ”Jambo” (Hej), ”Asante Sana” (Tack så mycket) och ”Hakuna Matata” (inga problem), våra ledord på Swahili. ”Pole-pole”- långsamt, ta det lungt!!

Lake Victoria

Kom fram till ett litet hotell med hyddor vid Lake Victoria, Speke Bay Lodge, som ägs av holländare och ligger precis vid stranden. Hyddorna är välbyggda, fräscha hus egentligen. Skönt att se vattnet efter savannen, men vi blir snabbt besvikna. Vattnet är fullt av parasiter som lägger ägg i huden och man får infektioner, inget bad här inte! Kanske bara doppa fötterna? Aj då, en stor krokodil mitt på stranden!

Krokodil vid Lake Victoria - Voyage By Me
Krokodil vid Lake Victoria

Vi väntar med att bada, sätter oss vid bordet vid stranden, längre bort från krokodilen och lyssnar på fågelsång. Det visar sig finnas ca 300 olika arter av fåglar här! Synd att vi inte är ornitologer… Johnny, en servitör, härmar fågelsången och skojar friskt med oss. Han serverar mat och är dessutom guide när vi morgonen därpå ska besöka med en liten kanot, en närliggande by. Johnnys by!

Det finns inga kommentarer.

Skicka kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Sök