Skräddarsydd resa till Marocko, Chefchaouen – restips

Skräddarsydd resa till Marocko, Chefchaouen – restips

Chefchaouen

 

Jag avslutar min Marocko resa och besöker den ”blå” staden Chefchaouen, ca 12 mil söder om Tangers. Jag har varit nästan överallt i Marocko, men har aldrig haft möjlighet att besöka byn tidigare. Det är mörka moln över Tangers och jag är rädd att det ska regna i Chauouen (som byn också kallas lokalt), eftersom den ligger i bergen. Staden är känd för sitt blåmålade medina. Jag är rädd att molnen inte ska ge det rätta ljuset i medinat och att de blå husen inte ska synas! Tänk så fel jag hade. Dels lättade det upp så det blev inget regn och dels är den blå färgen så lysande att det inte går att undvika de vackra nyanserna. Man tror att man är i ett månlandskap. Då staden är så pass isolerad så är det inte fullt så mycket turister här tack o lov. Man går förbi de små gränderna som känns ganska övergivna. Små gubbar och gummor i traditionella kläder passerar, barn som spelar fotboll på världens sötaste minitorg med vackra blå arkader. Det är fredag så alla går till moskén och muezzin ropar ut om bönen kl 12.35! Så pittoreskt och i princip oförstört. Jag kan dock tänka mig att när det är högsäsong under sommaren kan det nog bli mycket folk som trängs i de trånga gränderna.  Men det är väl värt att komma hit!

Den traditionella maträtten couscous är obligatorisk på fredagar, så jag ber om couscous på restaurangen. Den är inte klar ännu så jag får vänta lite. Under tiden får jag in det goda brödet och oliver… tittar på alla chefchaouen-bor som kommer ut från moskén, medan jag smakar av couscousen, den är god, what else?

Marocko är ett fantastiskt spännande land att besöka och åka runt i. Det finns massor att se och göra och otroligt mycket shopping, god mat och härlig arkitektur! Från kungastäder till ökenlandskap, höga berg, hav och trendiga städer. Samtidigt är känslan av Europa ändå inte är så långt bort som man kan tro, speciellt när man åker förbi Ikea!

Det finns inga kommentarer.

Skicka kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Sök