Skräddarsydd resa till Marocko – restips

Skräddarsydd resa till Marocko – restips

Vardagsturisten i Marocko, tips

Att tala franska underlättar under en Marocko resa! Kan du dessutom några vanliga Marockanska uttryck så får du ett stort smile tillbaks och bättre service! Det är ett hett Marocko tips. Men med engelska kan du klara dig hyggligt, åtminstone i de klassiska turiststäderna: Marrakesh och Agadir. Där ser de på långt håll ofta att du är från ett nordiskt land – men de kan prova att säga något på italienska också, uti fall att de tagit miste!

Marockaner i storstäderna blandar arabiska med marockansk dialekt och franska hej vilt. Kan man lite franska och några ord arabiska kan man faktiskt förstå lite enklare hälsningsfraser.

Alibabas grotta, Marocko resa - Voyage By Me
Alibabas grotta

Som svensk har man ofta lite svårt att orka med alla försäljare som 10 meter innan man anlänt börjar säga att komma in i ”Ali Babas grotta”, att de säljer kryddor, skor, djellabas ( den klassiska dräkten alla bär här) etc. Man säger nej snällt, vissa ger sig snabbt, några insisterar mer. Lite jobbigt för oss – men så är kulturen här. Man måste alltid försöka sälja, någon gång säger en kund ja och köper – det är filosofin, så man ger aldrig upp! Att pruta är så man gör affärer, men det är svårare här än i Thailand! Man är mer svårflörtad här och det är betydligt svårare att argumentera varför man ska betala ett lägre pris. Som turist i medinat i Marrakech, har handlarna blivit lite bortskämda av de besökare som inte prutar, vet att många turister inte gillar det och köper direkt utan att pruta, så där kan de vara tuffa vid en förhandling!

Jag brukar tänka att om jag är beredd att köpa till ett speciellt pris, så är det värt det och jag kan inte känna att jag har blivit lurad – det har jag kanske, men om det inte handlar om enorma summor, så är det värt det, om inte annat som en kul souvenir när jag kommer hem och berättar för familj och vänner. När jag går på mattan jag köpte, sitter på kudden eller lägger upp maten på det vackra fatet, så är jag tillbaks i Marocko och minns min resa!

Om man besöker medinat och inte alltid orkar handla pga insisterande försäljare så kan man uppsöka något som heter ”Ensemble Artisanal”, som finns i större städer i Marocko och är ett kooperativ, där hantverkare ställer ut och skapar sina hantverk, du kan hitta här mycket av det som säljs i medinat. Här köpslår man inte om priserna utan de är fasta och helt korrekta. Det råder en lugn och trevlig stämning här- som gör det möjligt att fundera på sitt inköp! kooperativen ligger ofta lite utanför de klassiska turiststråken, men väl värda ett besök. Marrakesh kooperativ är lagom stort och det finns även ett kafé. Du kan lätt ta dig hit från medinat. En oas jämfört med den intensiva kasbah- stressen!

Det finns inga kommentarer.

Skicka kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Sök