Skräddarsydd resa till Marocko, Tangers – restips

Skräddarsydd resa till Marocko, Tangers – restips

Tangers

Varje stad har sin charm och unika kultur: Marrakesh – som i all sin charm är väldigt orienterad kring turism, Casablanca – utan turister och som växer ekonomiskt så att det knakar. Modernt och skruttigt om vartannat. Imponerande Rabat, med kungaslott, alla regeringsbyggnader och ambassader och Tangers, hamnstaden – vid porten till Medelhavet. Bara för att tala om några städer, det finns många, många fler att upptäcka!

På ena sidan ser man Atlanten – andra sidan Medelhavet! Tangers beboddes eller besöktes av den europeiska kultureliten på 10-30-talet med Hemingway i spetsen, men även kända impressionister i slutet på 1800-talet hittade hit! Staden är byggd på branta kullar, så det gäller att ha bra kondition när man besöker de äldre delarna.

Jag tar en promenad längst stranden som man renoverar och bygger ut. Det ska bli en stor marina här, fina restauranger, kanske är det tänkt som en strandpromenad a la Spanien. Just nu är det inte färdigbyggt. Det är mitt på dagen, mitt i veckan. Det är inte många kvinnor ute. Av de 100 personer jag möter är kanske 5 st kvinnor. De går inte ensamma som jag, utan i sällskap av varann eller en man, bror eller annan manlig släkting. Så jag undrar var är alla flickor/kvinnor/tjejor? Hemma förmodligen.

Äter på en annorlunda restaurang. ”Restaurang populaire”, vid marknaden. Kanske 8 bord, inredningen är en blandning av spansk / marockansk stil med blåmålat kakel och skojigt krimskrams på väggarna! Massa att titta på. Menyn är enkel, ett enda pris. Du äter det som serveras. Inget val. Det är himmelskt! Får in oliver, bröd och hemmarostade nötter! Kvaliteten hittar man inte i Sverige! En för ovanlighetens skull något slags spicy paprikamos som man kan man doppa brödet i. Nästa rätt är så god så att man kommer i extas: rykande, bubblande mini bläckfiskar med små bitar av fisk, färsk spenat, lokala kryddor och massa citron… det går inte att beskriva. Huvudrätten äts lättast med fingrarna. En helstekt fisk med färska kryddor och citron. Helt fantastiskt. Snabbt kommer desserten in som är säsongsbaserad. Det är februari och de marockanska jordgubbarna och hallonen är precis mogna. Honung och nötkross ”on top”! Här smakar jordgubbarna nästan som i Sverige. Inte som de vi köper i våra affärer, när det är fel säsong – då är de ju ganska smaklösa.

Till detta serveras en slags plommon och/eller daddeljuice, kylskåpskall! Här dricker man inte öl, vin eller Cola! Man kan om man vågar, be om en flaska vatten. Servitören är nämligen en lustigkurre. En ganska butter man, som talar alla de språk man kan här. Skulle inte bli förvånad om han vägrar att servera något som en coca-cola. Han frågar artigt med son mörka röst:

Ca va? – (franska), labes?- (marockanska)- dvs hur är det?, ställer några korta frågor när han dukar fram. Varje gång han kommer tillbaks ställer han i princip samma fråga som om det är första gången han träffar dig! Lustigt! Serveringen går fort. Efter en timme är man klar och kön för att få ett bord verkar aldrig minska, så man reser sig upp och lämnar plats till nästa man…

Det finns inga kommentarer.

Skicka kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Sök