Skräddarsydd resa till Marrakech – restips

Skräddarsydd resa till Marrakech – restips

Marrakech resa

Din resa till Marrakech uppskattar du mest genom att promenera omkring och se alla människor, byggnader, sitta på kafe och strosa runt i Medinat. Jag ger dig här lite tips på hur landet fungerar och hur du reser i Marrakech och Marocko på bästa sätt.

Här finns det massor att se och göra, men jag tänker inte riktigt gå in på turistbesöken eftersom det finns så många bra guider som kan hjälpa till med sightseeingen. Så du får egentligen inte några Marrakech tips på vad du ska besöka av mig här– köp en bok!

Jag har bott i Marocko! Så det här landet känner jag till väl. Jag är alltid lika lycklig när jag kommer tillbaks. Det finns hur mycket som helst att göra här men du kan alltid börja med en Marrakech resa.

Marrakech flygplats är ny och modern, nästan som flygplatserna man landar på i mellanöstern. Förra gången jag landade här så vad det den gamla flygplatsen!

Första välkomnandet var taxichauffören i djellaba, tjocka yllestrumpor som skulle köra mig in till stan… i tofflor! Självklart blev det lite diskussioner med en annan taxichaufför om vem som skulle köra.

Marrakech är platt, byggnaderna är tegelfärgade och palmerna gröna. Gsm reläerna är kamouflerade i 15 m höga palmträd!

Hotell tips Marrakech

Marrakech exploderar i nya hotell. Så det kan vara svårt att välja var du ska bo. Dessutom är hotellen ganska så dyra. Här får du lite Marrakech tips på hur man väljer ett bra hotell.

Boutique hotell i Marrakech - Voyage By Me
Boutique hotell i Marrakech

För mig blev det den här gången ett, som man är så duktig på att inreda här – så kallat ”boutique” hotell. Ett mindre designhotell. Så länge som detta uttryck inte tjatas ut, av att alltför många hotell inser att det är det nya uttrycket för ”trendigt ” mindre hotell i lyxkategori, som fler och fler resenärer vill bo på, så kommer konceptet att fungera och inte utarmas. Jag bor på ett typiskt exempel på ett precis sådant: trendhotell med spa. I Marocko är man faktiskt duktig på att uppdatera sig på ” trend”fronten. Inredning på restauranger och hotell är ofta väldigt snabbt uppdaterade. Det finns massor av coola inredningsaffärer – med ganska coola priser också! Man är fenomenal på att skapa trendig stämning på marockanskt vis! Dvs med charm! Inte pråligt och glittrigt, inte heller nordiskt avskalat, utan marockanskt – med smak!! Jag älskar det!

Små trendiga hotell - Voyage By Me
Små trendiga hotell

Sen finns det förstås vanliga klassiska turisthotell! Men försök undvik dem under din Marockoresa. Det finns så mycket andra trevliga varianter på boende här. Små familjära bed and breakfast i Medinat, sk ”Riad”och nybyggda charmiga hotell i utkanten av staden, ofta med en”navette” (minibuss) som åker in till Place Jemaa el Fna väldigt ofta med alla som vill in till centrum och som bor på hotellet. Sen plockar bussen upp dig vid speciella klockslag. Det brukar fungera utmärkt.

Annars kan man alltid ta en lite beige taxibil. De kostar inte mycket, men se till att förhandla priset innan. Det finns små ”tuktuks”, de är donerade av staten till handikappade personer och man betalar vad man vill. Det finns inget pris. Ta gärna en sådan och hjälp dessa personer som lyckats hitta ett levebröd, trots sitt handikapp, vilket inte är lätt i den här typen av land. Ge samma summa som en vanlig taxi skulle kosta ofta motsvarande kring 3-5 euro.

Byggkvalitet på hotellen är intressant. Den finns liksom inte alltid här. Snabbheten att anpassa sig till olika trendriktningar gör att det ofta görs avkall på kvaliteten. Man slarvar helt enkelt. Sneda elkontakter på underliga ställen, dålig finish i hörn och längst lister, saker som lossnar lätt…

Sedan kan vissa praktiska lösningar som normalt finns på hotell i Europa inte finns här (tillräckligt med ljus i badrum, helspegel och inte bara pyttespeglar) – listan kan bli oändlig. Men det är så det är i Marocko! Det är också det som gör charmen! Det är dessutom ganska skojigt, typ- ”hur har de tänkt nu?”, liksom! Och så skrattar man till lite, tänker att så är det under en Marrakech resa! Så länge hotellet inte är ett jättedyrt 5* hotell, så får man låta det passera, eller säga till vänligt vad som inte fungerar.

Det finns inga kommentarer.

Skicka kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Sök