Skräddarsydd resa till Sri Lanka – restips, Dagar 3-4

Skräddarsydd resa till Sri Lanka – restips, Dagar 3-4

Dag 3: Norra Sri Lanka, Passekudha

Norra delen av Sri Lanka var under många år helt omöjlig att besöka pga inbördeskriget. Det tog officiellt slut så sent som 2009, så den delen har inte alls utvecklats lika mycket inom turism som de södra och västra delarna. Men då resor till Sri Lanka börjar faktiskt ta fart nu, så efterfrågan blir större att åka dit och fler hotell byggs. Många säger att man inte ska gå ut och vandra hur som helst eftersom det fortfarande finns massor av landminor kvar på vissa ställen! Jag bara måste ju ta mig en titt! Landskapet förändras och det blir plattare och liknar mer en stäpp än det genomgröna och lummiga landet vi hittills kört igenom. Byarna blir glesare och det känns fattigare. Vi åker förbi en gammal checkpoint, där man blev stoppad under kriget, när man skulle vidare norrut. Kommer fram till den lilla byn, Passekudha och kör ner till stranden och ”hotell”gatan. Byn är inte gjort för turister ännu, men det kanske ändras fort. Det finns knappt några hotell alls, men de jag ser finns här… Maalu-Maalu är nybyggt och man vill bara kasta sig i poolen, eller havet, eller var går gränsen??? Pool o hav möts.

Maalu Maalu hotel - Voyage By Me
Maalu Maalu hotel

Nu ska jag bara njuta och promenera längs stranden som är totalt vild, i några dagar. Under religösa fester, och andra helgdagar kommer lokalbefolkningen hit och njuter av stranden, men i övrigt är det ännu så länge ganska tomt på folk här – men som sagt, det är lite ”off season” just nu. Det märks att turismen inte tagit fart här, riktigt. Inget för den shopping sugne då det inte finns många butiker här….Men det känns ytterst genuint och ovanligt oförstört. Perfekt för avkoppling!

Dag 4: Kandy, Temple of the Tooth Relic

Nu har jag vilat bort jet-lagen och kommit i form. Tillbaks till civilisationen och Kandy. Jättevacker stad. Förstår att engelsmännen hamnade här under kolonialtiden, pga den svalare temperaturen. Här kan man se en dansshow med lokala dräkter och danser. Bara att komma in till showen, är ett riktigt äventyr, bilar och minibussar parkerade hur som helst, helt fascinerande! Gillar man inte att bli ihoptryckt med 1000 andra turister, är det inte någon idé att se denna show. Men jag står för vad jag är – en turist! Så jag tycker det är helt ok. Bara man vet om det från början. Man kan genom dräkterna och dansen känna igen sig sen med andra konstformer som man hela tiden möter i vardagen, vid och i tempel,och rent allmänt saker man ser lite överallt.
Sen är det dags för ett besök av the Temple of the Tooth Relic. Det mest kända templet på Sri Lanka, där det sägs att en av Buddhas tänder ska ha bevarats. Varje dag, bärs denna relik ut samtidigt som munkarna sjunger och blommor offras av alla besökande människor här. Som oinvigd är det svårt att verkligen förstå hela proceduren, men det är samtidigt lätt att bara följa med och se alla människor som rör sig i templet. Det finns inget rätt sätt att bemöta processionen, bara titta och respektera denna djupt religösa akt.
Här måste kvinnor ha bra kläder, ej för urringade och bara axlar, för korta kjolar/shorts. Samma sak med män, helst ska shortsen sluta under knäet. Allra helst långbyxor eller den lankesiska klassiska kjolen. Man går förbi vakter som kontrollerar, så det går inte att smita in med linne och korta shorts. Tipset är att ha med sig i bilen tunna byxor eller schalar man kan täcka sig med under besöket.
Indika står kvar och väntar vid bilen och tar oss tlll hotellet. Så skönt att slippa leta tuk-tuk eller buss och gå hela vägen till hotellet. Hotellet är ett ganska stort hotell, fräscht av internationell klass, men eftersom vi stannar här en natt så gör det inget att det inte är ett super charmigt ”boutique”-hotell.

Det finns inga kommentarer.

Skicka kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Sök