Skräddarsydd resa till Sri Lanka – restips, Dagar 5-6

Skräddarsydd resa till Sri Lanka – restips, Dagar 5-6

Dag 5: Elefantbarnhem

Vi åker förbi ett sk elefantbarnhem, ett center där man tar emot skadade och övergivna elefanter – trots namnet inte bara elefantbarn. Elefanten är Sri Lankas emblem. Allt kretsar kring elefanter här. Men som vanligt så blir det en turistattraktion som är omdiskuterad. Detta är ju en väldigt svår balansgång, att se till att elefanterna får en dräglig tillvaro, utan att plågas och att utnyttjas av människan och samtidigt, måste detta fattiga land också kunna dra nytta av turismen och faktiskt kunna tjäna pengar. Men opinionen gör att fattiga länder också lär sig att respektera djur om vi som besöker talar om hur det kanske borde gå till. Så visst kan man titta på elefanterna som badar och sprutar vatten över sig, men kanske inte rida på dem så att de får stora skavsår av kedjorna och sadlar och blir trötta i värmen och bara piskas på av förarna. På Sri Lanka har man nu börjat uppmärksamma detta och förhållandena blir förhoppningsvis bättre och bättre, tack o lov.

Lokala skolklasser upptäcker det dagliga elefantbadet i Pinnawela elefanthem - Voyage By Me
Lokala skolklasser upptäcker det dagliga elefantbadet i Pinnawela elefanthem

Men att se elefanterna bada i floden och se dem kasta vatten med snablarna och njuta när det är som varmast är ju en underbar syn! Vi tittar bakom staket och får beskrivet om hur elefanternas hierarki fungerar. Alla lankesiska skolbarn som är på besök är lika förtjusta som vi!

Vi åker över de grönskande lummiga bergen, stannar till här och där och ser den imponerande utsikten. Jag tror att jag aldrig sett så stora palmer!

Dag 6: Kryddträdgård och paradisstränderna i söder

Vi åker igenom de vackra grönskande bergen. Nuwara Elyia och Ella, men även Yala Nationalpark med Safari, hinns inte med den här gången.

Gör ett stopp i en Kryddträdgård. Det är endast gjort för turister, men är ändå kul att få se. Här lär man sig hur kanel, peppar, sandelträ, kaffe- och cacaobönor och alla andra kända ingredienser vi använder när vi bakar, lagar mat och de krämer vi smörjer in oss med, växer. Får en underbar guide som är som en slags John Cleese i en Monthy Python film. Vi skrattade tillsammans hela rundturen. Han visade sedan det han kallade sitt ”apotek”, där jag fick prova olika mixturer och krämer. Dessa finns sen att köpa till rätt höga priser i shoppen innan man går ut. Vet man om detta så kan man bara gå förbi. Känn inte att du måste köpa. Det är en rätt kul paus i bilkörandet i vilket fall som helst.

Kommer till de vackra stränderna i de södra delarna av Sri Lanka.

Öde stränder nära Unawatuna - Voyage By Me
Öde stränder nära Unawatuna

Här kan man faktiskt märka av tsunamins framfart 2004, då det finns lite övergivna byggnader här och där. Men i övrigt har man svårt att inse att den ödelade så stora områden och tog så många liv. Uppgifter går isär, men man uppskattar att kring 30 000 människor dog endast på Sri Lanka. Jämför med att ca 5000 dog i Thailand. Men det var i Thailand alla turister fanns….

Milslånga stränder utan turister - Voyage By Me
Milslånga stränder utan turister
Stränderna nära Unawatuna
Stränderna nära Unawatuna

Stränderna kring Unawatuna och framför allt Mirissa är kända. Mer grönskande än stränderna i nordöstra delen av ön. Här finns det massor av små fina stränder och söta små hotell. Havet är ganska kraftfullt med starka strömmar, så det är viktigt att hitta hotell där det går att bada vid. Mirissa ligger i en vik och vid vissa stränder kring Unawatuna har det skapats naturliga bassänger. Det är lättare att bada kring Hikkaduwa och stränderna ovanför, som finns på västra sidan. Men där är det också mer turister och fler hotell. Vågorna slår mot vissa klippor så att man får ont i öronen…Palmträden hänger över stränderna som nästan är helt öde! Paradiset!

Det finns inga kommentarer.

Skicka kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Sök