Skräddarsydd resa till Sri Lanka – restips, Dagar 7-9

Skräddarsydd resa till Sri Lanka – restips, Dagar 7-9

Dag 7: Södra delarna av Sri Lanka

Södra ön.

På denna del av ön, finns det massor att göra. Jag besöker en teodlig med fabrik och shop, eftersom jag inte hann med det i de centrala bergsdelarna av ön. Gamla tunga maskiner från 1800-talet importerade från England används fortfarande. Provsmakning av te på en vacker veranda med enorma iguanliknande ödlor som promenerar vilt och vackra orkidéer som hänger från palmträden. Kanske en turistfälla, men återigen – jag är en turist! Teet satt perfekt trots värmen.

Maskiner för tefabrik hitsläpad från Irland - Voyage By Me
Maskiner för tefabrik hitsläpad från Irland
Maskinerna för teframställning är inte från igår - Voyage By Me
Maskinerna för teframställning är inte från igår
Provsmakning av Te - Voyage By Me
Provsmakning av Te

Det finns flera Turtle Hatchery, dvs Sköldpaddscenter här, som föder upp/räddar och tar hand om skadade sköldpaddor. På kvällen innan solnedgången få vi lämna de små sköldpaddsungarna vid havskanten och de kravlar fort ned till vattnet. Den ansvarige för centret skrev i sanden ”Good Luck”. Bara detta är nästan värt en Sri Lanka resa.

Små, små batik ”fabriker” hinner jag med att besöka med en snabb tuk-tuk som jag fångar upp på gatan. Tips! Kom ALLTID överens med chauffören, innan ni hoppar in, om priset. Då slipper ni en överraskning när ni betalar när ni är framme… Som i många länder kan man blir lite lurad. Samtidigt om man tänker efter är det för dem en förmögenhet och för oss nästan ingenting!

Besöker en antikaffär och köper nästan en 1.5 meter hög sittande Shiva i någon slags metall! Så vacker, men insåg att det blir komplicerat att forsla hem den!

Tsunamimuseet nära Hikkaduwa - Voyage By Me
Tsunamimuseet nära Hikkaduwa
Det enkla Fotomuseet om Tsunamin 2004 - Voyage By Me
Det enkla Fotomuseet om Tsunamin 2004

Det finns ett litet eget Tsunami Museum nära Hikkaduwa, helt bekostat av privatpersoner. Under ett plastskynke har man hängt upp lite beskrivningar och massor av foton. Det är handritade kartor och brev och förklaringar på egenprintade A4 papper. Man blir verkligen berörd. Jag ger en liten donation så att detta museum får bli kvar.

Dag 8: Galle

Besöker den gamla fortifierade handelsstaden Galle, som finns på Unescos världsarvslista. Ytterligare en anledning till att göra en Sri Lanka resa! Den får inte missas. Staden byggdes under portugisernas koloniala era på 1500-talet, landet togs över av Holländare, och sist koloniserades landet av Engelsmännen.

Den är den största fortifierade staden byggd av kolonisatörer i Asien.

Den förstördes under tsunamin, men blev återuppbyggd och är nu en jättemysig liten stad, men charmiga hotell, barer och restauranger och små shopper. Man känner av en europeisk atmosfär, då det sägs att staden byggdes upp med hollänska medel efter att den blev total förstörd. Här strosar jag runt, går in i lite affärer, tar en öl på ett av de klassiska koloniala hotellen man hittar här, Downton Abbey på Sri Lanka! Går runt vallarna mot havet och tittar på unga pojkar som dyker störträtt ned i havet mot pengar, barn som spelar kricket (den absolut största sporten här – fotboll existerar inte ens!!) och skolflickor i sina uniformer som badar längre bort.

Missa inte Galle!

Dag 9: Tillbaks till Colombo

Dags för avfärd!

Chauffören kör motorvägen tillbaks till Colombo. Har några timmar över och äter lunch på det restaurerade Holländska sjukhuset från ca 1680, mittemot Worldtrade center. God mat och trendig miljö med stil!

Bra avslut på en fantastisk resa! Chauffören får ett kuvert med dricks. Det är han värd. Han har inte en enda gång varit sur, eller irriterad över mina frågor, små ändringar, vänt ut och in på bilen då jag tappat mobilen och hittat den!! och gjort allt för att min rundtur ska ge så mycket som möjligt. De behöver det extra tillskottet vi turister ger dem. Det finns massor av andra saker att göra under resan på Sri Lanka. Tågfärder, forsränning, vandringar, surf… men det skriver jag om vid ett annat tillfälle!

Det finns inga kommentarer.

Skicka kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Sök