Skräddarsydd resa till Tanzania och Kenya – restips, Dagar 5-6

Skräddarsydd resa till Tanzania och Kenya – restips, Dagar 5-6

Dag 5: Olduvai, människans första steg?

Efter vår sista GT, vår sista campingmiddag, denna kväll utanför mattältet med endast några lyktor och våra telefoner som används som ficklampor, för att kunna läsa menyn och lägerelden sprakandes bredvid, i sällskap av vår härliga servitör Charles, var det dags att köra vidare.

Turistfoto i Oldupai med unga pojkar - Voyage By Me
Turistfoto i Oldupai med unga pojkar

Vi stannar till och äter pick-nicken vid ravinen i Olduvai (men som uttalas Oldupai då fjärilssamlaren som upptäckte de första stenskärvorna missuppfattade namnet) och får en förklaring till de olika jord och stenlagren, hur man av en händelse upptäckt föremål som man förstod var förhistoriska, ett skallben av en förhistorisk människa och framför allt världens första människofotsteg! Det är svårt att inse hur gammalt detta är, nästan 2 miljoner år sedan…vår tid på jorden, känns med ens som en liten mikroskopisk bagatell.
Men vad gör det när man är på väg till Ngorongoro kratern!

Ngorongoro

En helt ny typ av landskap, grönt och vackert. Det regnar mycket mer här. Nere i kratern har det samlats massor av djur och de är i princip fågna här.
Hotellet har en vidunderlig utsikt, då det ligger högt upp på kraterkanten! Kommer fram hyggligt tidigt så att vi kan njuta av den iskalla poolen och en öl på solstolarna. Det är som svensk sommar. Varmt i solen och kallt i skuggan när det blåser till.

Ngorongokratern - Voyage By Me
Ngorongokratern
Pool och Krater - Voyage By Me
Pool och Krater

Detta är mer ett hotell än en liten lodge. Vissa kan tycka att det är lite skönt att komma tillbaks till civilisationen under Tanzania resan. Andra blir kanske trötta på mysiga tältcamps, där man känner att man är ensammast i världen. Det blir lite stämning på den här typen av hotell. Helt plötsligt dyker lördagens show upp! 8 st Massajer med spjut och färgglada kläder, gör sina traditionella höga hopp och sjunger suggestiva sånger. På gränsen till lite obehaglig sång. Läskigt! Det är i allafall annorlunda.

Här bor man - Voyage By Me
Här bor man

Stor buffé i en trevlig matsal, ackompagnerade av hotellets peronalkör, som sjöng härliga medryckande sånger. Så visst blev det stämning, om än gjort för turister, men återigen, det går inte att komma ifrån att jag ÄR en turist!

Dag 6: Big 5

Dagen därpå tar vi oss ner till kraterbotten och kör omkring där och ser lite djur. Målet för denna safari är att se de sista av “The Big Five Game”, dvs de 5 djur man ska se på en safari och som man alltid inte gör. Ursprungligen betyder det att det var de 5 svåraste djuren att jaga, helt enkelt. Sen har det blivit en marknadföringsgrej att se ”the big 5”! Vi har sett buffel, lejon, elefant och leopard, men saknade noshörningen. Den är tragiskt nog utrotningshotad (som elefanten!), som vi alla vet, pga tjuvjakt och tron om att noshörningens horn, som mals ned, ska ha magiska krafter, inom några asiatiska delar av världen. Pulvret i Asien kostar 10 fallt mer än kokain. Fullkomligt galet.

Noshörningar - Voyage By Me
Noshörningar

Vi ser på långt håll 2 st. Tur att vi har kikare med oss. De är ganska långsamma och lata. Men imponerande djur. Senare under dagen ser vi ytterligare 2 st, betydligt närmare. De bara går där och tuggar gräs. Nästan lite löjligt, när man tänker vad farliga de kan vara, att de bara äter lite gräs, så där! Vi får också se en lejonmamma och 3 små ungar dricka vatten precis vid vägkanten. Oj vad törstiga de var!

Zebran bryr sig inte om noshörningarna - Voyage By Me
Zebran bryr sig inte om noshörningarna

Pick-nicken äter vi vid en liten sjö, där flodhästarna guppar upp och ned. De går inte upp på land under dagen, så vi är säkra där. Alla jeepar stannar till här, så det är inte något unikt ställe, men vackert beläget. Maten måste vi äta i bilen, eftersom örnarna cirklar runt alla bilar på jakt efter “gratis”mat. Sen kan vi gå på toa och sträcka på benen. Här ser vi de första svenskarna, som gnäller över att äta pick-nicken bland alla andra turister. De måste precis ha kommit hit och har inte förstått att det inte finns så många andra möjligheter, de hade kanske hoppats på en svensk skog och lite allemansrätt….
Det räcker att se Ngorongoro under en dag. Något likande hittar man inte under en Tanzaniaresa. Det är imponerande vackert, men man kör runt på en dag, och har sett det mesta. Vi missade flamingos, pga torkan, så de har hittat någon sjö någon annanstans.

Vi hann med ett besök i en massaiby. De dansade och sjöng för oss, gjorde sina fantastiskt höga hopp, de är kända för. Färgerna de har på sina kläder är enastående och mot bakgrunden av de gröna kullarna blir det en färgexplosion.

Tyvärr var det kanske lite väl tillrättalagt för turister och kändes inte helt unikt, utan mer som ”betala –dyrt- och -du -får -se -hur -vi –bor”. Jag förstår att självklart så ska de massaier som bor i närheten kunna utnyttja turismen och ha det som en inkomst, men här kändes som någon slags öppet museum, där innevånarna var mest intresserade av våra pengar – även om vår byguide var snäll och visade och berättade om sin kultur, vad det en konstig stämning. När de sedan blev sura för att vi inte ville köpa smycken för hiskeliga summor, fick vi en besk smak av hela besöket. Vi kanske blev bortskämda av det underbara och naturliga mottagandet i Johnnys by! Men vi hade kanske lite otur bara, det finns säkert andra byar som är trevligare.

Det finns inga kommentarer.

Skicka kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Sök